Bebek cilt bakımı doğumdan itibaren başlayan ve bebeğinizin cildini koruyabilmeniz için özenle yapmanız gereken en önemli hususlardan birisidir. Günümüzde artık ebeveynler doğal yollardan çok, hazır satılan ürünleri kullanarak daha pratik çözüm arayışı içerisindeler.
Bu makalemizde bebeğinizin cildine nasıl bakacağınızı ve bebeğinizin cildini hastalıklardan nasıl koruyacağınızı anlatacağız.
Bebek Cilt Bakımı Banyo ile Başlar!
Öncelikle bilmelisiniz ki yeni doğan bebekleri hemen yıkamak doğru değildir. Bebeğinizin cildinin üstünde bulunan koruyucu tabaka 3-4 gün içerisinde bebeğinizin cildinden emilecek ve bebeğinizi hastalıklardan koruyacaktır. Ayrıca bu kremsi tabaka bebeğinizin vücut sıcaklığını korumasına da yardımcı olacaktır. Bu 3-4 günlük süre içerisinde bebeğinizin cildine zarar vermeyecek kadar ipeksi ve nemli bir bez ile nazikçe silebilirsiniz.
Unutmayın ki bebeğiniz tamamı ile korunaklı bir ortamdan dünyamıza geldi. Onu en iyi şekilde korumak için elimizden gelen her bilgiye ulaşıp doğru şekilde uygulamalıyız.
Yenidoğan Bebek Ne Sıklıkla Yıkanmalı?
Yenidoğan bir bebe sahipseniz ve kış aylarında iseniz, bebeğinizi haftada 1 kere yıkamanız yeterli olacaktır. Ancak evinizde bebeğinizin bulunduğu odalarda homojen bir sıcaklık sağlayabiliyor iseniz, bebeğinizi haftada 2-3 kere gönül rahatlığı ile yıkayabilirsiniz. Doğru sıcaklıkta yapılan banyolar bebeğin gazının daha rahat sökülmesine ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Eğer ki yaz aylarında iseniz bebeğinizi gün aşırı yıkamanız gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgeye göre çok fazla sıcaklar mevcut ise bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Böylelikle pişiklerinde büyük ölçüde önüne geçmiş olursunuz.
Yenidoğan evresini geçmiş bir bebeğiniz var ise kış aylarında bebeğinizi haftada 2 veya 3 kere yıkayabilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin cildinden ter ile atılan tüm zararlı maddeler ve kirler bebeğinizin cildinden uzaklaşacaktır. Buda bebeğinizin hastalıklardan korunması için evde alabileceğiniz en basit yöntem olacaktır. Çünkü doğru sıklıkla ve doğru şekilde banyo yapan bir çocuk mevsim şartlarına daha kolay alışır, daha az terler ve daha seyrek hasta olurlar.
Yenidoğan Bebek Cilt Bakımı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yukarıda anlattığımız gibi yenidoğan cilt bakımının en önemli ve ilk basamağı banyodur. Peki yenidoğan bebeğe banyo yaptırılırken nelere dikkat edilmelidir?
Dikkat! Göbeği düşmemiş bebeği yıkamak enfeksiyonlara yol açabilir. Bu yüzden bebeğinizin ilk banyosunu göbeği düştükten sonra yaptırabilirsiniz. Bu süre içerisinde temiz ve yumuşak bir bez ile bebeğinizi güzelce silebilirsiniz.
İşte Altın Değerinde Tavsiyeler!

- Bebeğinizi emzirdikten hemen sonra veya aç karnına banyo yaptırmamalısınız. Bebeğinizi iki besleme arasında, beslemeden yarım saat önce yıkayabilirsiniz. Böylelikle karnı ne çok aç ne de çok tok olacaktır.
- Bebeğinizin yıkanacağı ortam 25 derece civarı olmalı. Mümkünse bebek odada yıkanmalı. Böylelikle bebeğiniz farklı bir ortamın sıcaklığına uyum sağlamak zorunda kalmayacaktır.
- Bebeğinizi yıkamadan önce tüm hazırlıkları yapmış olmanız gerekmektedir. Çünkü bebeğinizi 3-4 dakika içerisinde yıkamış olmalısınız.
- Bebeğinizi 37 derece sıcaklığında mümkünse kaynatılıp ılıtılmış su ile yıkamanız gerekmektedir. Kaynatılıp ılıtılan suyu kullanmanız enfeksiyon riskini azaltacak bir önlemdir. Suyun ideal sıcaklığını yakalamak için çeşitli ürünler satılmaktadır. Eğer ki sıcaklık ölçer aletiniz mevcut değil ise suyu dirseğinizi yakmayacak şekilde ayarlamalısınız.
Bebeğinize Banyo Esnasında Güven Verin!
- Bebeğinizin banyoda ki huzuru ilk banyosuna bağlıdır. Bu yüzden bebeğinizi yıkarken ona huzur vermek için önce kendiniz rahat olmanız gerekmektedir. Bebeğinizi yıkarken onunla konuşun, ona gülümseyin. Ağzına burnuna veya kulağına su kaçmaması için gerekli özeni gösterin.
- Erkek bebeğiniz var ise sünnet derisini çekerek bu bölgeyi güzelce temizler iseniz enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz.
- Bebeğinizi banyoda uzun süre tutmayın. Bebeğiniz vücut sıcaklığını düzenleyemez. Bu yüzden hasta olması muhtemeldir. 3-4 dakika içerisinde banyo işlemini bitirip bebeğinizi incitmeden hızlıca kurulayın.
- Önce vücudunu, sonra başını yıkamanız kolay bir banyo için çok önemlidir.
- Bebeğinizin başını yıkarken bebeğinizin yüzü aşağı bakacak şekilde yıkamalısınız.
- Bebeğinizi ilk bir ay içerisinde yıkarken sabun kullanmanıza gerek yoktur. Sabun kullanırsanız bebek cildinde bulunan doğal yağlar bebeğinizin teninden akıp gidecektir.
- Bebeğinizin kir tutan yerlerini özenle yıkayın. Bu bölgeler; boğaz kısmı, kulak arkaları, parmak araları, dirseğin iç tarafı, diz kapağının iç tarafı ve kasıklardır.
- Bebeğinizi yıkama işlemini tamamladıktan sonra daha önceden hazırladığınız yumuşak havlu ile kurulayarak hemen kurulamalısınız.
- Bunların haricinde bebeğinizin ilk banyosunu yaptırırken yanınızda deneyimli biri olmasında büyük fayda var. Deneyimli bir kişi olmasa bile yanınızda bulunacak kişinin size yardım etmesi banyonun hızlı ve daha güvenli olmasını sağlayacaktır.
- Yenidoğan evresini geçmiş olsun olmasın bebeğinizi her zaman aynı kişinin yıkaması bebeğiniz de güven duygusunun oluşmasını sağlar. Böylelikle bebeğiniz huzurlu olur ve bebek banyosu bir kabusa dönüşmez. Ayrıca yenidoğan da olsa bebek veya çocuk da olsa çocuğu aynı kişinin yıkaması çocuğun özel hayat anlayışını geliştirecektir.
Banyodan Sonra Bebek Kulağı Nasıl Kurulanır?
Öncelikle bilmelisiniz ki yetişkinler için bile tavsiye edilmeyen pamuk ile kurulama veya temizleme yöntemini kullanırken azami dikkat göstermeniz gerekmektedir. Ne kadar kulak kepçesinde ki nemi veya kiri temizliyor da olsanız, kulağınıza basınç yaptığınızın farkında olmayacaksınız.
Kulağınızı temizlerken pamuğu içeriye sokmuyor da olsanız, yapacağınız basınç kulağınızın içerisinde ki kirlerin daha da içeri giderek topaklanma yapmasına sebep olacaktır.
Bebek Cilt Bakımı için Nemlendiriciler Nasıl Kullanılır?
Bebek cilt bakımı için banyo sonrası yapılabilecek işlem ise bebeğin cildini nemlendirmek olacaktır. Uygun nemlendirici doğru sıklık ile uyguladığınız takdirde tahriş ve pişiklerin önüne geçerek, ilaç kullanım gereksinimi de azaltmış olacaksınız.
Bebeğiniz yenidoğan ise ilk banyosunu yapmadan önce herhangi bir nemlendirici kullanmanıza gerek yoktur. Çünkü cildinde ki koruyucu tabaka bebeğinizin cildini nemli tutacak ve yenidoğan evresini atlatana kadar cildini koruyacaktır.
Bebeğinize banyo yaptırdıktan sonra bebeğinizin cildi nemlenmeye ihtiyaç duyacaktır. Bebeğinizin cildini nemlendirerek korumak için doğal ürünler kullanabileceğiniz gibi hazır satılan ürünleri de tercih edebilirsiniz. Tercihinizi yaparken üzerinde yazılanlardan emin olduğunuz güvenilir marka ürünleri seçmenizde fayda var.
Bebekler Kış Aylarında Nemlenmeye İhtiyaç Duyuyor!
Bebeğinizin cildini nemlendirici ile nemlendirmeden önce bilmeniz gereken en önemli husus ortamın nem dengesidir. Günümüzün ısınma aracı olan doğalgaz petekleri havayı kurutarak ortamın nem düzeyinin düşmesine sebep olmaktadır. Doğalgaz ile ısınılan ortamlarda bebeklerinizin cildi nemsiz kalacağı gibi burun ve boğazında kuruluklar olacaktır.
Kış aylarında peteklerin bu kötü yönde etkisini azaltmak için, peteklerin üzerinde bir bardak su bulundurabilirsiniz. Ama daha etkili olan yöntem ise peteklere ıslak havlu asmak olacaktır. Bunu bebeklerinizin bulunduğu tüm odalarda yapmanız bebeğinizin sağlıklı bir cilde sahip olmasını sağlayacaktır.
Özellikle zeytinyağı, cilt bakımı için kullanılabilecek en doğal ve en faydalı maddedir. Bu sebeple nemlendirici seçiminizi saf zeytinyağı içeren ürünlerden yana yapabilirsiniz. Bu noktada Himalaya Nourishing Baby Oil ürününü incelemenizde fayda var.
Tabi ki burada anlatılanlar medikal olmamakla beraber, en doğru seçim doktorunuzun size önereceği, pişik kremi, pudra veya nemlendiriciler olacaktır.
Bebek Cilt Bakımı için Sabun – Şampuan Kullanımı
Bebeğiniz yenidoğan evresini geçti ve artık banyoda sabun veya şampuan kullanmaya başlayacak ise dikkatle okuyunuz. Bebeğinizi sabun veya şampuan ile yıkamak sizin tercihinize kalmış bir şeydir. Sabun da kullanıyor olsanız şampuan da kullanıyor olsanız dikkat etmeniz gereken şey kullandığınız ürünün içeriği ve güvenilirliği olmalıdır.
Kullandığınız ürünün zeytinyağı ve E vitamini içermesi bebeğinizin cildini beslemesi açısından faydalı olacaktır. Böylelikle bebeğinizin cildini kirlerden arındırırken besleyerek bebek cilt bakımı için faydalı bir ürün kullanmış olursunuz. Dalan Zeytinyağlı Sabun serisi %100 doğal ve katkısız olduğunu iddaa eden bir ürün olduğu için tercih ederken göz önünde bulundurabilirsiniz.
Bebeğimi Güneşin Zararlı Etkilerinden Korumak için Ne Yapabilirim?
Bebek cilt bakımı denildiğinde aklımıza sadece banyo ve temizlik ürünleri yada nemlendiriciler gelmemeli. Denize veya havuza gitmiyor olabilirsiniz. Ancak bebeğinizi yaz aylarında dışarı çıkartmanız gerektiğinde bebeğinizin cildini korumak zorundasınız.
Yaz aylarında tabi ki güneşin en zararlı olduğu saatlerde bebeğinizi dışarı çıkartmanız doğru değil. Ancak güneşe çıkartacağınız bebeğinize güneş sütü kullanarak hem bebeğinizin cildini nemlendirir hem de bebeğinizi güneşin zararlı ışınlarından korumuş olursunuz. Bu yüzden bebeğinizin açıkta kalan tüm bölgelerine güneş sütü kullanmanız gerekmektedir.
Bebek Güneş Sütü Seçimi için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Bebekler için özel üretilen güneş sütü seçmelisiniz. Böylelikle alkol, paraben vb. tahriş edici zararlı kimyasallar içeren ürünlerden uzak durmuş olursunuz.
- Ürünün kaç faktör olduğuna dikkat etmelisiniz. Yüksek faktör bir güneş sütü yüksek koruma sağlayacaktır.
- Ürünün kalıcılığına dikkat etmelisiniz. Suya dayanıklı olmayan bir ürün ter ile hızlıca bebeğinizin cildinden uzaklaşacaktır.
- Güneş sütünün içeriği çok önemli. Nemlendirici ve E vitamini içeren bir güneş sütü seçimi bebek cilt bakımı için çok başarılı bir seçim olacaktır.
Ekstra Tavsiyeler!
Bebek cilt bakımı için öncelikle bebeğinizin sağlıklı olmasını sağlayarak başlar. Bu yüzden, bebeğinizin sağlıklı beslenmesini, emiyor ise annenin sağlıklı beslenmesini sağlamalısınız. Bebek banyo sıklığına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin bulunduğu ortamda ki sıcaklık ve nem düzeyini optimum şartlara getirmeli ve bunu korumalısınız.
En önemlisi bebeklerinizin tenine temas eden her şeye dikkat etmelisiniz. Kozmetik ürünlerden kaçınmalı doğal yolları tercih etmelisiniz. Bebeklerinize gün içerisinde en çok temas eden kıyafetleridir. Kıyafetlerini toz deterjan ile değil, bebekler için özel satılan sıvı deterjan ile yıkarsanız bebeğinizin cildi daha sağlıklı olacaktır. Toz deterjanlar kıyafet yüzeyinde kalıntılar bırakacağı için bebeğinizde cilt hastalığına sebep olabileceği gibi astım gibi akciğer rahatsızlıklarına da sebep olabilmektedir.
Bebeğinizin bez seçimi de bir diğer önemli unsurdur. Küçük bez seçimi bebeğinizin belini ve kasıklarını sıkarak bebeğinizin pişik ve rahatsız olmasına sebep olacaktır. Büyük bez seçimi ise sızdırmalara neden olacaktır.
Eğer ki tüm önlemlerinize rağmen bebeğinizin cildinde pişik veya tahriş meydana geldi ise, Bayer’ in bebeğinizin hassas cildine özel Bepanthol Ekstra Koruma Merhemini güvenle kullanabilirsiniz. Toksik, parfüm, antiseptik veya ekstra koruyucu içermeyen ürün kanıtlanmış klinik etkisi ile bebeğinizin cildini nemli tutar ve cildin doğal halinin korunmasını sağlar.