İnsanlar neredeyse ömürlerinin üçte birini uyku halinde geçirmektedirler. Peki ömrünüzün bu kadar önemli bir kısmını geçirdiğiniz zamanı horlayarak sağlıksız bir şekilde geçirmenizin tüm hayatınıza nasıl zarar verebileceğini hiç düşünüyor musunuz? Üstelik bu sebep ile bilinçli insanların çeşitli horlama tedavisi yöntemlerine başvurdukları bilinmektedir.
Gece uykularımızı sabaha kadar deliksiz bir şekilde geçiriyor olabilirsiniz. Ancak bu sağlıklı bir uyku evresi geçirdiğiniz anlamına gelmemektedir. Şiddeti ne olursa olsun her türlü horlama uyku sağlığınızı bozar ve günlük yaşantınızı etkiler. Ama siz bunun farkına uyurken değil, uyandığınızda ki yorgunluk ve halsizlik gibi hisler ile varabilirsiniz.
Horlama Nedenleri Nelerdir? Neden Horlarız?
Uyumakta olan kişinin nefes alma güçlüğü çektiğini işaret eden horlama, uyku halinde ki kişinin soluduğu havanın burun ile boğaz arkasından geçişi sırasında daralan kanallardan zor geçişi ile titreşmesinden kaynaklanmaktadır.
Horlama, geçici sebepler nedeni ile oluşabileceği gibi cerrahi müdahale gerektirecek sebepler ile de meydana gelebilmektedir. Gelin aşağıda kısa kısa başlıklar altında horlama nedenleri hakkında daha detaylı bilgilere ulaşalım.
Alerjen, Mikrop vb. Etmenler
Normalde horlamayan bir insanın horlamasına sebep olabilecek grip, nezle, alerji gibi durumlardır. Korkmayın! Çünkü hastalığınızın geçmesi ile birlikte horlamanız kesilecektir.
Alkol Kullanımı
Alkol tüketiminiz boğazınızdaki kasların uyku sırasında normalinden daha fazla gevşemesine sebep olacak ve havanın geçişinin zorlaşması ile horlamaya sebebiyet verecektir. Bu yüzden alkol tüketiminize dikkat etmenizde fayda var.
Aşırı Kilolar
Tüm sağlımızı ve yaşantımızı tehdit eden aşırı kilolar horlamanız için en elverişli ortamı hazırlamaktadır. Fazla kilolar boyunda ki yağ miktarının artmasına ve boğazda ki solunum yolunun daralmasına sebep olur. Ayrıca yumuşak doku miktarı arttığı için titreşimlerin etkisi daha fazla olacak ve gürültü miktarı da artacaktır. Bu durumda horlama tedavisi görmeden önce fazla kilolarınızdan kurtulmanızda fayda var.
Şekil Bozuklukları, Fazla Etler ve Anatomi
Burunda et olması, etlerin şişmesi, kemik eğriliği, şişik lenf bezleri, iri bademcikler, alt çenenin geride olması, uzun bir dil gibi fazlasıyla etmen vardır. Kısacası üst solunum yolu bireylerinden her birinde meydana gelen normal dışı durum horlamaya sebebiyet verecektir.
Bunlardan bazıları cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirken bazı anatomik durumlar için sadece azaltıcı yönde tedaviler uygulanabilmektedir. Örneğin alt çenesi normalden geride olan bir insanın dili, uyku sırasında bilinci kapalı olacağı ve diline hakim olamayacağı için alt damağa sığmaz ve katlanır. Bu durumda boğazı tıkayarak nefes alımını zorlaştırır ve horlamaya sebebiyet verir. Ameliyat ile düzeltilebilir. Ancak çok büyük bir ameliyat olduğunu bilmenizde fayda var.
Nasıl Tedavi Olacağım? Bütçem Yeter Mi?
Bunun için öncelikle horlamanıza neden olan sebeplerin iyice araştırılması gerekmektedir. Horlama tedavisi fiyatları yapılacak tetkikler, hastane şartları, uygulanacak cerrahi operasyon veya tedavi gibi birçok etmene bağlı olarak değişmektedir.
Bilmelisiniz ki ne olursa olsun sağlığınız için çok önemli olan bu konuyu gözardı etmemelisiniz. Bir hastalık olduğunun bilincinde olmalı ve doktorunuzun önerdiği tavsiyelere uymalısınız.
Bir önceki yazımız olan Kağıt Maske ile En Eğlenci Selfieler! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.