Zeytinyağlı Sabun Yapımı
Zeytinyağlı sabun, deri ve kepek problemlerini gidermede etkilidir. Özellikle saçlarda bulunan kepek ve saç derisinde meydana gelen kuruluk ve kaşıntı gibi çeşitli problemler zeytinyağı özlü yeşil sabun sayesinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Cilt sağlığı için birçok faydası bulunan zeytinyağlı yeşil sabun, bazı püf noktalara dikkat edilerek evdeki imkanlarla kolaylıkla yapılabilmektedir.
Zeytinyağlı Yeşil Sabunun Vücuda Faydaları
Kullanılan jel temizleyiciler ve sentetik sabunlar ciltte kurumalara sebep olabilmektedir. Zeytinyağlı yeşil sabun kullanarak bu problemlerin önüne geçmek ve kuruluğun sebep olduğu deride pul pul dökülmeleri engellemek mümkündür. Duş sonrasında kuruluğu gidermek amacıyla kullanılan kimyasal içerikli vücut nemlendiricileri yerine tercih edilebilecek zeytinyağlı yeşil sabun, vücudun rahatlamasında ve ferahlamasında etkilidir. Çok sık olarak kullanmamak koşulu ile zeytinyağlı yeşil sabun, sivilceli ve yağlı ciltlerde de kullanıma uygundur. Sedef hastalığı ve egzama problemi olanlar da ciltlerine herhangi bir zarar vermeyeceği ve derilerinin nemli kalmasına yardımcı olacağı için zeytinyağlı sabunu rahatlıkla kullanabilir.
Evde Zeytinyağlı Sabun Nasıl Yapılır
Ev ortamında zeytinyağlı sabun yapımı için öncelikle derin bir karıştırma kabı içerisine 3 su bardağı su ve yaklaşık 2 su bardağı meşe odunu külü koyulur.
Kül ve su oranını doğru bir şekilde ayarlamak için karışımın üzerine ince bir dilim patates koyulur.
Patates karışım sıvısının içine batıyorsa, koyulan patates karışımın üzerinde yüzecek hale gelene kadar kül ilave edilerek karışımın yoğunluğu artırılır. Eğer tam tersi bir durum söz konusuysa karışımı seyreltmek için su ilave edilir.
Başka bir kapta üç fincan zeytinyağı hafifçe ısıtılır. Ardından ısıtılan zeytinyağı önceden hazırlanan su ve kül karışımına ilave edilir.
Son olarak karışıma, kıvamı artırması için 1 çay kaşığı dolusu tuz da eklenerek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır.
Karışım çelik bir tencerede ocağa alınır ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat boyunca muhallebi kıvamına ulaşıp göz göz olana kadar karıştırılır. Bu sırada arzuya göre çeşitli koku esansları eklenebilir. Ocaktaki karışım, üzerinde hiç köpük kalmayana kadar yavaş yavaş karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra arzu edilen kalıplara dökülerek dondurulur.
Dinlendirildikten sonra sabun kalıplarımız donar. Donduktan sonra sabunu kullanmaya başlayabilir ve kendi yaptığınız sabunun kalitesini teninizde fark edeceksiniz. Yüzünüzde eğer çok fazla yağlanma var ise himalaya çamur maskesi incelememize bakmanızı tavsiye ederiz.
Bir önceki yazımız olan Diş Fırçalama Tekniğinin Önemi başlıklı makalemizde diş fırçalama tekniği ve diş fırçası seçimi hakkında bilgiler verilmektedir.